Ouderschapsplan

OUDERS
Ook al beslissen jullie als partners uit elkaar te gaan toch blijven jullie ouders voor het leven. Elke ouder wenst het beste voor zijn/haar kind vandaar dat het wenselijk is voor alle betrokken partijen om een evenwichtige en duidelijke regeling te treffen omtrent het ouderschap.
Na de breuk zijn tal van praktische regelingen omtrent de kinderen immers niet meer zo vanzelfsprekend als tijdens de relatie en kunnen ze leiden tot conflicten tussen de ouders. Deze conflicten hebben ook gevolgen voor de kinderen omdat zij lijden onder ruziƫnde ouders.
Tijdens een ouderschapsplan wordt een regeling uitgewerkt rond de kinderen in een scheiding: opvoeding, domicilie, kosten, keuzes, toekomst, e.a. De bemiddelaar houdt rekening met alle betrokken partijen in deze. De kinderen kunnen, indien nodig, betrokken worden bij de bemiddeling.
Door middel van bemiddeling komen tijdens de gesprekken niet enkel jullie belangen als ouder aan bod, maar ook de belangen van jullie kinderen. Een duidelijk ouderschapsplan zorgt ervoor dat conflicten minder kans krijgen wat een belangrijke bijdrage levert tot een evenwichtige en positieve relatie tussen ouders en hun kinderen.
Omdat een ouderschapsplan een dynamisch gegeven is en meegroeit met de kinderen kan het zijn dat het bestaande plan gewijzigd dient te worden. Samen met de bemiddelaar kan er gekeken worden welke aanpassingen nodig zijn om te blijven voldoen aan de noden van zowel jullie als ouder als van jullie kinderen.
Ouderschapsbemiddeling geeft jullie de mogelijkheid om op een constructieve manier het ouderschap samen op te nemen.

KINDEREN
Als ouders uit mekaar gaan, is dit een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind. Angst en verdriet voeren de boventoon ook al is dit niet altijd even zichtbaar. In een klimaat van verwarring en onzekerheid zijn conflicten niet ver zoek. De bemiddelaar geeft in een veilig kader een stem aan het kind en dit voor, tijdens en na de scheiding zodat diens relatie met ouders/broers/zussen niet vertroebelen.